Sinds de media sprak over een corona uitbraak, leven we in een surrealistische wereld. Afgelopen maart besloot het ministerie dat vanwege het corona virus de grenzen dicht moesten. Waarschijnlijk was jij, net als wij, benieuwd of je nog naar jouw favoriete vakantiebestemming zou kunnen.. Dit jaar wil je naar Kroatië, want anders zou je deze blog niet aan het lezen zijn 😉

Laat ik je eerst met deze keuze feliciteren! Het is natuurlijk het heerlijkste land binnen europa; prachtige natuur, de azuurblauwe zee en uiterst vriendelijk en ontspannen volk.

Sinds de grenzen open gingen vraag jij je waarschijnlijk af hoe zo’n vakantie er op dit moment uitziet nu dat heel europa op zijn kop staat. Hier ga ik je zo direct een stuk wijzer over maken! 

Het reisadvies was geel en is nu helaas veranderd naar oranje.. Dit wil zeggen:

‘Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor.’
Bron Nederland wereldwijd

Op dit moment wordt er geadviseerd om alleen naar Kroatië te reizen wanneer het noodzakelijk is. De codes betreffen echter een hulpmiddel en dit is niet bindend, zo schrijft het Parool op 23 juli 2020.
Bron Het Parool

Hopelijk wordt het reisadvies weer snel geel of groen! Wellicht is je reis noodzakelijk of vertrek je tegen het advies in richting Kroatië. Anyway, je wil een beeld van hoe het er momenteel in Kroatië aan toe gaat. Om deze redenen zal ik onze ervaring met je delen.  

Toen we hoorden dat de grenzen open gingen, hebben we direct vakantie geregeld. Dit snelle handelen betekende dat we maar weinig toeristen in Kroatië zagen. Niet iedereen kan zo gemakkelijk zijn vakantieplannen om gooien. Ook durft niet iedereen direct zo ver weg te reizen. Wij zijn van 25 juni t/m 18 juli in Kroatie geweest. Vrijwel direct daarna werd het reisadvies veranderd..

Nou kom op, hoe was het daar? OK, ok, komt ie dan:

Het grootste verschil met Nederland is dat men in Kroatië ontspannen is. De eerste 2 weken van onze reis waren mondkapjes niet verplicht en werden ze over het algemeen alleen door Duitsers en Chinezen in winkels (en soms buiten) gedragen. Kroaten bewegen zich vrij. De cultuur waarin men minder persoonlijke ruimte gebruikt dan in Nederland, is ongewijzigd. In de winkels staan stickers met ‘1,5 meter afstand houden’, maar niemand houd zich eraan. Bij de krappe dorpsbakker gaan mensen wel 1 voor 1 naar binnen. Terrassen zitten ramvol. Soms vergeet je even ‘het corona-tijdperk’ waar we in zitten..

Na 2 weken werden mondkapjes in winkels verplicht. Ook obers moeten een mondkapje dragen. Beide verplichtingen worden nauwkeurig door het volk nageleefd. Ondanks dat de verplichte kapjes worden gedragen, is de angst op dat moment evenmin onder het volk te voelen. Verschillende Kroaten waar we mee praten zeggen; ‘We zijn wel bang, maar het leven gaat door.’ Mogelijk is dit volk minder snel angstig door de oorlogstijden die nog fris in het geheugen liggen. Bovendien is het een minder individualistisch volk en heerst er veel naastenliefde, waardoor het voor hen een grote stap is om in het contact afstand te houden.. Onze dochter wordt aangehaald door vreemden en er wordt op lieftallige wijze contact gemaakt.

Mocht je pauze willen van de Nederlandse angst en richtlijnen, is Kroatië (althans, in onze reisperiode) een perfect land. Wanneer je bang bent om corona te krijgen, kun je Kroatië op dit moment beter van je bestemmingslijstje halen.. 

Kroatie corona

Write A Comment