Say what? Ja, deze blog gaat over ćevapčići [tjewaptjietjie]. Het is een overheerlijk vleesgerecht dat over de hele Balkan (onder verschillende namen) bekend is.  Het bestaat uit heerlijk gekruide worstjes gemaakt van gehakt. Helaas is het in Nederland niet te koop, maar dat wil niet zeggen dat je dit heerlijke gehakt niet kunt proeven!

Het recept is eenvoudig. De voorbereiding kost 15 minuten, evenals de bereiding. Binnen een half uur kun je heerlijke zelfgemaakte ćevapčići op tafel hebben staan!

De ingrediënten voor 4 porties zijn;
2 uien, 500 gr rundergehakt (of 250 gr rund en 250 gr lam of 250 gr varkensgehakt), 1 ei, 2 teentjes knoflook, 3 eetlepels fijngehakte peterselie, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel mosterd, snufje cayennepeper, zout, peper, 2 eetlepels bloem, en olie, om in te bakken.

De boodschappen binnen? Het is tijd om voor te bereiden!
Hak de knoflook en uien fijn. Meng dit met het ei en het gehakt. Vervolgens meng je dit met de peterselie, tomatenpuree, mosterd, cayennepeper, zout en peper. Vorm hier vingerdikke worstjes van en haal deze door de bloem.

Whoppa, we zijn klaar om te kokkerellen!
Verhit wat olie in de pan en bak de ćevapčići aan beide kanten zo’n 5 à 6 minuten. Ze moeten van buiten bruin zijn, maar van binnen nog sappig.

Ćevapčići wordt vaak gecombineerd met uien, sla, ajvar ( een smaakmaker die hoofdzakelijk bestaat uit rode paprika, aubergine, zout, plantaardige olie en specerijen. In Nederland is het te koop in de Turkse winkel.) of kajmak (een romig zuivelproduct, vergelijkbaar met zure room. Via deze link vindt je een recept voor kajmak.) en geserveerd met friet of rijst. Mocht de moed je in de schoenen zakken van al deze bijgerechten, dan heb ik goed nieuws; het gehakt is ook heerlijk zonder al deze extra’s!

Dobar tek! (kroatisch voor ‘eet smakelijk’)!

 

8 x Wist je dat:

  • Ćevapčići ook heerlijk voor op de grill of BBQ is?! (Vet het rooster wel goed in)
  • Er traditioneel een robuuste rode Balkan wijn bij ćevapčići hoort. Je zou een rode Bulgaarse wijn op de wijnafdeling kunnen vinden, maar ook Schoondal rood uit Zuid-Afrika past heerlijk bij dit gerecht!
  • Het gerecht zijn oorsprong heeft in de middeleeuwen, toen de Balkan deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk.
  • Het een regionale variant is op kofte kebab, de Turkse kebab.
  • Ze in Roemenië een soortgelijk gerecht kennen, genaamd mititei
  • Het woord van het Perzische woord kebab komt, dat tevens in het Turks gangbaar is. In het Turks is de kebabçı de man die kebab maakt. Via de Ottomanen is dit woord waarschijnlijk naar de Balkan gekomen en vervormd naar ćevapčići.
  • Voor Kroaten de lunch als belangrijkste maaltijd wordt gezien.
  • Kroaten als diner de restjes van de lunch opeten. Gelukkig is ćevapčići ook heerlijk op brood!

Write A Comment