Hou je van historie? Zet dan Krk-stad op je bucketlist!

Wanneer je in de buurt van het eiland Krk bent, is een bezoek aan de gelijknamige Krk-stad zeker de moeite waard. De stad is gevestigd op een prachtige locatie aan de westkust van het eiland. Vanuit het vaste land (Šmrika) bereik je binnen een half uur rijden de stad Krk.

De sfeervolle stad telt tegenwoordig 6243 inwoners (2011). Krk is de grootste plaats op het eiland en kent een eeuwenoude historie. Zelfs wanneer je niet zo geïnteresseerd bent in geschiedenis, wordt je geïnspireerd door de oudheid die deze stad uitstraalt. Het verleden is te voelen in de smalle straatjes. Al in de romeinse tijd was Krk-stad een belangrijke nederzetting. De overblijfselen van de Romeinse stadsmuur dateren uit de 2e eeuw v. Chr. Het is logisch, maar toch sta ik er graag even bij stil; Jezus zou dus pas twee eeuwen daarna worden geboren! De kathedraal (Katedrala Uznesenja Marijina) komt uit de 5e eeuw na christus en de oudste verdedigingstoren komt uit de 12e eeuw. In die periode werd het eiland geregeerd door de Frankopan hertogen. De Frankopan familie was de machtigste edele familie in heel middeleeuws Kroatië. Het Frankopan kasteel is behouden gebleven, evenals verschillende Romaanse en Gotische kerken.

Naast historie, is er nog veel meer te beleven in Krk-stad!

Dat cultuurjunkies hun hart op kunnen halen in Krk-stad, mag duidelijk zijn. Het is een mooie stad met een vriendelijke, veilige uitstraling. Er zijn genoeg gezellige terrasjes en barretjes om alle indrukken van de fascinerende geschiedenis te verwerken. Sluit deze heerlijke dag af met het proeven van een van de lokale specialiteiten zoals een handgemaakte ‘šurlice’ pasta of een topkwaliteit lamsvleesgerecht van het eiland. Naast de lokale specialiteiten, kun je ook voor een nationale specialiteit kunnen kiezen, zoals het heerlijke vleesgerecht; Cevapcici. Via deze link vind je meer info over dit historische Balkan-gerecht.

Tip! Mocht je opzoek zijn naar meer historie, wat dacht je van het Baška Tablet (Bašćanska ploča)? Het is een uniek historisch monument dat het begin van de Kroatische geschreven taal representeert! Je vindt het tablet in de St. Lucy’s kerk in Jurandvor. Via deze link vind je meer informatie over het Baška Tablet.

 

Write A Comment