Zoiets hou je toch niet voor jezelf?!..

Het valt me op dat Slovenië bij weinig Nederlanders bekend staat als vakantieland. Wanneer ik over dit land praat, wordt vaak de vraag gesteld: ‘Is het daar wel mooi dan?’ of ‘Wat voor een natuur moet ik me daar bij voorstellen?’ Het verbaast me dat we in Nederland maar weinig weten over Slovenië. De mensen zijn er namelijk erg vriendelijk en de natuur is er wonderschoon. Het Triglav Nationaal Park is daar een prachtig voorbeeld van.

Ik stap graag nieuw terrein binnen zonder voorkennis of verwachtingen. Op die manier word ik verrast en ervaar ik dingen die de door-folders-geïnformeerde toerist niet mee zal maken. Keer op keer ben ik verwonderd door de natuur en cultuur om me heen. Een zeer bijzondere ervaring was het blanco binnenrijden van het Triglav Nationaal Park..

Ik hoor je denken: ‘Waarom geef je mij deze voorinformatie dan wel?’. Veel mensen zullen dit prachtige gebergte niet binnenrijden zonder van te voren overtuigt te zijn van de schoonheid. Ik gun het iedereen om dit prachtige natuurgebied met eigen ogen te aanschouwen!

Het Triglav Nationaal Park heeft ruige, met sneeuw bedekte bergtoppen. De scherpe pieken, steile rotsen en diepe gletsjerdalen maken een imposante indruk. In het hart van het park ligt de hoogste berg; Mt. Triglav is 2864 meter hoog! Hij is vanuit bijna alle delen van het land zichtbaar. Naast de bergen maken de vele prachtige watervallen en de groene valleien het landschap uiterst afwisselend. De Soča- en Sava rivieren kabbelen door dit schilderachtige beeld heen en leiden tot diverse heldere meren. Het park is 838 km2 groot, wat ongeveer even groot is als de oppervlakte van de 20 nationaal parken van Nederland samen. Het is een van de oudste Europese parken en het grootste beschermde natuurgebied van Slovenië.

Het Nationaal Park is een heerlijk wandelgebied. In de zomer kan de temperatuur in Slovenië oplopen tot zo’n 30 graden, maar in de bergen kun je heerlijk vertoeven. De temperatuur loopt daar uiteen van zo’n 20 graden in een vallei tot zo’n 6 graden in de hoge bergen. Tijdens grote wandeltochten, kun je gebruik maken van een van de berghutten. Naast wandelen nodigt het landschap je uit voor tal van sportieve activiteiten. Je kunt er raften, canyoning, fietsen, skydiven, paragliden, etc.

Ik neem aan dat ik je heb weten te overtuigen van deze ‘nieuwe’ vakantiebestemming. Je bent vast al een gaatje in je agenda aan het zoeken om naar het Triglav Nationaal Park toe te gaan. Denk er daarbij wel aan een camping te reserveren, want anders loop je de kans op een staanplek mis. In Slovenië is het toerisme de afgelopen jaren in opbloei gekomen. De relatief weinig campings die er zijn, geven bij ons aan dat zij in het hoogseizoen vaak uitpuilen. Ik kan je de Korita camping aanbevelen. Deze gerenoveerde, sfeervolle, hippe camping met zijn vriendelijke personeel heeft een mooie ligging aan de soca rivier.  Lees meer op de website van Camp Korita. Mocht je met een camper of caravan reizen, dan kun je tussen 22:00 en 7:00 gratis overnachten op de volgende (prachtige!) camperplaats. Coördinaten: 46.475305, 13.781937.

Ben je geïnteresseerd in onze persoonlijke ervaringen in het Triglav-gebergte? Lees dan verder in ons reisverhaal.

Write A Comment